Producătorii brânzei Burrata caută soluții naturale pentru a-i extinde viața la raft
Pe lângă faptul că este o brânză proaspătă tipică artei lactatelor din Apulia (Puglia, “călcâiul cizmei”, Italia), Burrata este și numele unui proiect conceput în cadrul activității de promovare a Consorțiului de protecție “Burrata di Andria”, care se ocupă cu conservarea mărcilor IGP, mărci geografice și de origine protejată. Scopul este de a rezolva o problemă decisivă de producție: extinderea termenului de valabilitate prea scurt al acestui produs.
Având în vedere produsele DOP (denumire de origine protejată) și IGP (indicație geografică protejată), brânza este principala categorie de alimente în Italia, cu o valoare a producției de peste 3,7 miliarde de euro.
Perioada utilă actuală în care se poate consuma Burrata di Andria IGP este, în medie, după cel mult 10-12 zile de la producție. Aceasta este o limitare considerabilă a potențialului de creștere a produsului, în special pe piețe precum Asia de Sud-Est.
În Apulia, producția anuală de brânză a ajuns la 55.174 de tone, în creștere neîntreruptă din 2011 cu o rată medie anuală de +6%. Aceste cifre fac din această regiune a șasea în Italia, și a doua în sudul Italiei, pentru producția de brânzeturi, conform cifrelor comunicate de Institutul Italian de Statistică Istat și citate de ItalianFood.
Până în prezent, sectorul brânzeturilor este principala categorie de alimente din punct de vedere al volumului de afaceri din Italia având în vedere produsele DOP și IGP, cu o valoare a producției de peste 3,7 miliarde de euro.
Proiectul Burrata își propune să crească termenul de valabilitate, cu respectarea caietului de sarcini al produsului, păstrând în același timp nealterate caracteristicile microbiologice și organoleptice ale acestuia. Acest lucru ar permite producătorilor să fie protagoniști pe piețe noi și mai îndepărtate. Adică tocmai acolo unde unele companii străine exploatează necorespunzător termenul „burrata” pentru a lansa pe piață imitații care nu au nicio legătură cu adevărata Burrata di Andria IGP.
Perioada de valabilitate mai lungă va avea ca rezultat o rentabilitate mai mare pentru producători, datorită poziționării pe noi piețe și creșterii aferente a volumelor de vânzări – fără a uita valoarea pentru întreg lanțul de aprovizionare, având în vedere și cererea mai mare de materie primă.
Consorțiul a fost, de asemenea, principalul promotor al înființării Districtului de Lactate din Apulia, cu scopul de a construi, împreună cu Regiunea Apulia și actorii lanțului de aprovizionare, viitorul sectorului lactatelor din sudica regiune italiană.