Închide

Telemeaua blestemată | Accent naționalist la ANPC: Nu suntem de acord cu Nutri-Score!

Avatar
Nutri Score Delhaize Mega Image @afaceri.news

Nutri-Score reflectă valoarea nutrițională a unui produs. O parte din produsele prezente în Carrefour și Mega Image, provenite din piața franco-belgiană, posedă această etichetă frontală. Foto: afaceri.news

Timp de citire: 3 minute
  • AFACERI.news este singura publicație economică online din România care a pus accent pe subiect și v-a ținut permanent la curent cu evoluția introducerii etichetei nutriționale Nutri-Score în Europa și România.
  • După fronda francezilor și italienilor împotriva scorului nutrițional, surpriză și la București!
  • Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară că sistemul Nutri-Score, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs “sănătos” ci poate fi chiar înşelător, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.

“Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin “nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs “sănătos” ci poate fi chiar înşelător”, a explicat Paul Anghel, citat de AGERPRES.

El a subliniat că se regăsea la raft telemea românească etichetată Nutri-Score cu E, care se spunea să se consume “spre deloc”, iar brânzeturi provenite din Germania, Olanda, Franţa etc nu erau etichetate cu Nutri-Score şi se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual.

Potrivit informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ANPC a transmis în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score.

Eticheta Nutri-Score prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă la E portocaliu închis – compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Refuzul italienilor

Asociațiile și instituțiile italiene l-au considerat întotdeauna înșelător, discriminatoriu și incomplet, deoarece în mod paradoxal ajunge să excludă din alimentație alimentele sănătoase și naturale, doar făcând raportarea la suta de grame, de exemplu, ceea ce nu este corect pentru un produs precum parmezanul, care se consumă în cantități recomandate mici, de circa 20 de grame.

Sistemele de etichetare nutrițională de tip semafor sunt „practici de devalorizare” conform celor consorțiilor italiene de protecție a denumirilor de origine protejată (DOP). Prin urmare, acestea nu vor autoriza etichetele impuse de jucătorii din lanțul de aprovizionare care includ astfel de informații pe pachete.

Foști concurenții ai consorțiilor de brânzeturi DOP Parmigiano Reggiano și DOP Grana Padano s-au unit pentru prima dată într-un consiliu de administrație comun pentru a spune nu sistemului de etichetare a alimentelor Nutriscore.

Faptul că Nutri-Score a fost deja adoptat de mai multe țări europene – precum Franța și Belgia – ridică teama că alegerea ar putea fi orientată spre aceasta.

Ministrul italian Patuanelli a explicat că Nutri-Score „facilitează toate acele alimente hiperprelucrate care conduc, de asemenea, la o utilizare mai mare a apei, consum de energie și o nevoie mai mare de transport” și, prin urmare, au „un impact mai mare asupra mediului”. El reiterează, de asemenea, că, pentru metodele de producție și pentru produsele alimentare tipice italiene, trebuie adoptat un alt sistem:

„Să ne gândim să adoptăm eticheta nutrițională a semaforului este inacceptabil și este ceva ce vom respinge și ne vom asigura că vom convinge alte țări. Credem că acest tip de abordare este greșit pentru toți consumatorii europeni.”, a declarat acesta.

Mai mult, frontul opoziției din Europa se extinde.

„Lucrăm pentru a consolida poziția Italiei, nu numai la nivel politic, ci și prin intermediul asociațiilor comerciale” – a spus ministrul Patuanelli.

Între timp, francezii s-au sucit: șampania nu suportă umilințe!

Franța și Italia își unesc forțele împotriva Nutriscore. Dar ce le determină să facă asta? Care este de fapt problema celor două țări cu alimentația sănătoasă promovată de scorul nutrițional prezent pe ambalajele produselor alimentare?

Ca parte a „Tratatului de la Quirinale”, nou semnat, cele două țări se alătură unui front comun de luptă împotriva sistemului de etichetare de tip semafor.  Italia și Franța „se angajează să susțină, să protejeze și să promoveze, atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în țările non-UE, Denumirile de Origine și Indicațiile Geografice înregistrate în Uniunea Europeană”.

Iată ce relatează Coldiretti, confederația producătorilor agricoli din Italia, când comentează conținutul „Tratatului Quirinale”, semnat recent. Acordul consacră o secțiune specifică apărării agriculturii și producției alimentare a Italiei și Franței, care se laudă cu tradiții de prestigiu absolut. Coldiretti argumentează:

„Lupta împotriva agropirateriei internaționale unește cele două țări. De fapt, afectează produsele italiene simbolice precum Parmigiano Reggiano DOP și Prosecco, dar și pe cele franceze precum Champagne, Beaujolais, Brie și Camembert”.

Agricultura italiană se află în prezent pe primul loc în Europa ca valoare adăugată, cu 31,3 miliarde de euro, înaintea Franței (30,2 miliarde).

scroll to top