Închide

#LecțiadeEconomie | ”Dolarizarea” economiei și efectele ei perverse. Sau cum politicienii spun (și fac) lucruri trăsnite

Avatar
risk, money, cliff

Fotografie de Mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 6 minute

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

Din cauza unor declarații iresponsabile ale unui candidat la alegerile prezidențiale din Argentina, cotat cu cele mai mari șanse să ajungă viitorul președinte al țării, cursul de schimb de pe piața neagră a atins marți un record de 1.040 de pesos pentru un dolar american, în condițiile în care argentinienii au dat buzna la ”valutiști” să își cumpere valută străină, înaintea alegerilor programate duminica viitoare, pe 22 octombrie, scrie Bloomberg.

Sub umbrela #LecțiadeEconomie, aducem în atenția publicului AFACERI.news concepte, doctrine, termeni, principii economice, evenimente celebre care și-au pus amprenta asupra economiei de-a lungul timpului. Sau cel puțin de la Adam Smith încoace. Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor fideli AFACERI.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate în #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky.

Cursul la negru, cunoscut la nivel local sub numele de ”dolarul albastru”, era la doar circa jumătate din acest nivel în luna iulie, însă piața și populația au intrat în panică după mai multe declarații ale candidatului ultraliberal Javier Milei, favorit în sondajele de opinie, care este partizanul dolarizării economiei. De asemenea, inflația care a ajuns la o rată anuală de 120%, a alimentat, la rândul său, panica.Chiar și în urmă cu o săptămână, cursul la negru era de abia aproximativ 800 de pesos pentru un dolar.

La oficial, cursul este de cca. 350 de pesos pentru un dolar. Este important de menționat că acesta este un curs înghețat, iar mecanismele cursului de schimb din Argentina sunt diferite față de cele pe care le cunoaștem din România.

Șeful Finanțelor din Argentina, Eduardo Setti, a minimalizat vânzările de valută de pe piața neagră, spunând că este un fenomen pasager, de scurtă durată.

Pe fondul vânzărilor de valută, autoritatea fiscală guvernamentală AFIP a decis închiderea terminalului de marfă de pe principalul aeroport internațional al țării pentru 72 de ore, pentru a investiga ”neregulile”.

În ciuda declarațiilor liniștitoare ale oficialilor, care tind să ignore efectele acestei curse după dolari, Argentina rămâne fără valută americană necesară pentru plata importurilor, în vreme ce controalele valutare stricte încurajează afacerile să subraporteze exporturile.

Criza valutară a dus la creșterea indicelui bursier Merval din Argentina, în condițiile în care investitorii caută active cu ajutorul cărora să poată evita efectele unei eventuale noi creșteri a inflației. Acțiunile producătorului de oțel Ternium, listat la bursa din Buenos Aires, au urcat cu până la 17%, în timp ce acțiunile băncilor argentinene au crescut și ele.

Datele oficiale despre inflație vor fi publicate joi, economiștii chestionați de Bloomberg prognozând o rată anuală de 135%, cea mai mare de la criza hiperinflaționistă de la începutul anilor 1990.

Prostiile politicienilor, bucuria valutiștilor

Luni, Javier Milei a recomandat în mod deschis populației să nu își mai țină economiile în pesos, ci în dolari, declarații care au atras critici din tot spectrul politic și financiar și au stârnit panică în populație. Marți, băncile din Argentina au transmis un comunicat comun, acuzându-l că ”induce, în mod inutil, incertitudini și angoase în sufletele multor oameni”.

Milei se auto-definește drept un economist libertarian și anarho-capitalist.

Chiar din ziua în care a câștigat alegerile primare și a devenit candidat la președinție, el a șocat opinia publică și piețele când a promis că, dacă va ajunge președinte, primul lucru pe care îl va face va fi să desființeze banca centrală.

A adăugat apoi că, în același timp, va lua toate măsurile pentru ca țara să nu intre în incapacitate de plată, întrucât reforma sa fiscală va spori reputația și ratingul de credit al Argentinei, ceea ce va face imposibil un default al datoriei suverane.

În primul interviu acordat presei străine după victoria sa neașteptată, tot pentru Bloomberg, Milei și-a detaliat planul de a renunța la peso-ul argentinian pentru dolarul american ca o modalitate de a reduce inflația și și-a sporit criticile la adresa băncii centrale, pe care a numit-o ”cel mai mare gunoi care există pe acest Pământ”.

”Băncile centrale se împart în patru categorii: unele proaste, cum ar fi Fed, cele foarte proaste, precum cele din America Latină, cele execrabile și Banca Centrală a Argentinei”, a spus el.

Dacă va deveni președinte el plănuiește să predea cheile băncii centrale economistului Emilio Ocampo, consilierul său informal pe programul de dolarizare, însă doar pentru a putea să o lichideze. Ocampo va participa de asemenea la negocierile cu Fondul Monetar Internațional, cu care țara are un acord de împrumut în valoare de 44 miliarde dolari. Milei a mai menționat că nu are de gând să ceară o suplimentare a fondurilor din partea FMI, indiferent de situația macro-economică a țării.

Milei mai spunea, în același interviu, că a elaborat deja un plan de dolarizare a economiei, în urma căreia Argentina ar urma modelul din El Salvador, care permite cetățenilor să aleagă în mod voluntar ce monedă vor să folosească.

Odată ce două treimi din masa monetară sunt convertite, economia va deveni pe deplin dolarizată, consideră el.

”Dacă nimeni nu vrea să dețină pesos în Argentina, întrebarea este cât valorează pesos în termeni reali? Nimeni nu îi vrea. Nu vorbim de apă în mijlocul deșertului. Vorbim despre ceva ce nimeni nu-și dorește să aibă”,

explică Milei.

Dincolo de declarațiile excentricului favorit la prezidențiale, există, cu siguranță, și alți factori alimentează prăbușirea pesoului.

Ministrul Economiei de la Buenos Aires, Sergio Massa, care este și candidatul la președinție al Uniunii pentru Patrie, din care provine și actualul președinte, peronistul Alberto Fernández, a dat drumul la imprimanta de bani pentru a putea finanța uriașele cheltuieli guvernamentale cu ajutorul cărora încearcă să își crească șansele la urne, măsuri care vor alimenta suplimentar inflația în viitorul apropiat.

Cum se calculează cursul de schimb în Argentina?

Argentina are o gamă complexă de rate de schimb de la cursul oficial, înghețat momentan la 350 de pesos pentru un dolar, până la o serie de rate de schimb paralele sau ilegale.

În mod legal și oficial, argentinienii nu au voie să schimbe pesos în dolari, însă interdicția este adesea evitată prin intermediul unor case de schimb ilegale, care funcționează cu rate de schimb fixate pe baza mecanismului economic al cererii și al ofertei.

Astfel, majoritatea argentinienilor continuă să își facă cumpărăturile de zi cu zi în pesos, dar, pentru achiziții importante, folosesc dolarul american. De asemenea, mulți argentinieni obișnuiți își țin economiile lichide în dolari, tocmai pentru a se proteja de devalorizarea deseori abruptă și imprevizibilă a monedei naționale.

Cea mai cunoscută rată de schimb este cea a pieței negre, unde se tranzacționează pesos pentru așa-numitul ”dolar albastru”, piața fiind aproape exclusiv folosită pentru numerar.

Mai există și o altă rată de schimb, denumită ”blue-chip swap”, care este legală și tranzacționată pe piețele financiare locale.

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

Episoade anterioare:

#LecțiadeEconomie | Ce este shrinkflația? Prețul rămâne, dar cantitatea scade pe furiș

#LecțiadeEconomie: Amazon, paradoxul antitrust | Studenta de la Drept și ”călcâiul lui Ahile” al celui mai mare retailer de pe glob

#LecțiadeEconomie | Se interzice numerarul? Cash is King! Ce înseamnă expresia?

#LecțiadeEconomie: Barter sau troc? Mai putem vorbi azi de sistemul de schimb marfă contra marfă?

#LecțiadeEconomie: Ce este neomarxismul? Mai mult despre Școala de la Frankfurt, mai puțin despre trotinetiști

#LecțiadeEconomie: Monetarismul – Mai pot guvernele azi să stabilizeze economiile după teoria lui Milton Friedman?

#LecțiadeEconomie: Tauri sau urși? Bull Market – Ce este și cu ce se diferențiază de Bear Market?

#LecțiadeEconomie | Cele 4 principii de bază ale economiei. Și exemple răcoritoare direct din fabrica de bere!

#LecțiadeEconomie: “Teoria gândacului” – sau cum lucrurile rele din piețe sunt chiar mai rele decât par

#LecțiadeEconomie | Ce este burnout-ul? O lume întreagă pare epuizată la locul de muncă

#LecțiadeEconomie: Ce sunt FMCG-urile sau bunurile de consum cu mișcare rapidă?

#LecțiadeEconomie: Reshoring. Sau ce n-a putut pandemia, a reușit războiul. Companiile își aduc producția acasă

#LecțiadeEconomie: Zero-Sum-Game | Ce este un joc cu sumă nulă?

#LecțiadeEconomie: “Greedflation” | Ce este “lăcominflația”, mit sau realitatea vremurilor?

#LecțiadeEconomie | Sfaturi de miliardar. Warren Buffett: “Dacă nu găsești o modalitate de a face bani în timp ce dormi, vei munci până la moarte”

#LecțiadeEconomie | RIP, Metaverse! Ascensiunea și prăbușirea în doar trei ani a Metaversului propovăduit de Zuckerberg

#LecțiadeEconomie: Ce este greenwashing-ul? Ecologia le-a luat mințile companiilor, care fac orice de dragul ei

#LecțiadeEconomie: Ce este benchmarking-ul? Definiție, tipuri, costuri și utilizări

#LecțiadeEconomie: Hi-Flex Economy-Bine ai venit în economia flexibilă, unde totul e opțional!

#LecțiadeEconomie: Despre oameni și porci. Ce semnifică “Lipstick on a Pig”/”A Ruja Porcul”?

#LecțiaDeEconomie: Care este sensul expresiei economice “Cumpărați zvonul, vindeți știrile!”?

#LecțiadeEconomie: Ce este factoring-ul? Avantaje și “mituri” despre factoring

#LecțiadeEconomie: Foarte la modă, ce înseamnă totuși “economia circulară”? Ce beneficii avem?

#LecțiadeEconomie: Care e diferența între inflație și deflație? De ce inflația poate fi bună?

#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?

#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?

#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?

Așteptăm sugestiile Dvs. pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky!

scroll to top