Închide

#LecțiadeEconomie | Se interzice numerarul? Cash is King! Ce înseamnă expresia?

Avatar
Cash Is King

Foto: cpapracticeadvisor.com

Timp de citire: 4 minute

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

  • Măsurile fiscale promovate de coaliția de guvernare au ca obiectiv și limitarea utilizării numerarului din economie, pe motiv de reducerea a tentativelor de evaziune fiscală.
  • Discuția dispariției banilor numerar este una amplă chiar la nivel mondial, cancelarul Nehammer al Austriei mergând până acolo încât ar dori trecerea în Constituție a dreptului de a utiliza bani cash.
  • Ba mai mult, sunt destule voci care acuză măsurile de limitare a numerarului drept unul din mijloacele Ocultei Mondiale de a controla populația lumii și finanțele mondiale.

Sub umbrela #LecțiadeEconomie, aducem în atenția publicului AFACERI.news concepte, doctrine, termeni, principii economice, evenimente celebre care și-au pus amprenta asupra economiei de-a lungul timpului. Sau cel puțin de la Adam Smith încoace. Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor fideli AFACERI.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate în #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky.

Cash Is King? „Numerarul este regele” este un termen de argou care reflectă convingerea că banii (numerarul) sunt mai valoroși decât orice altă formă de instrumente de investiții, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile. Această expresie este adesea folosită atunci când prețurile de pe piața valorilor mobiliare sunt ridicate, iar investitorii decid să-și economisească banii pentru atunci când bunurile sunt mai ieftine și prețurile mai mici.

Expresia se poate referi și la bilanțul sau fluxul de numerar al unei afaceri; o mulțime de numerar disponibil este în mod normal un semn pozitiv, în timp ce fluxurile puternice de numerar permit unei companii mai multă flexibilitate în ceea ce privește deciziile de afaceri și investițiile potențiale.

O a treia utilizare a expresiei se poate referi pur și simplu la o formă de plată. Multe companii acceptă doar numerar ca formă de plată, spre deosebire de cardurile de credit sau cecuri, de unde și expresia „numerarul este regele”.

„Cash is King” este o expresie care se referă la superioritatea numerarului față de alte active sau forme de plată. Investitorii folosesc o strategie „cash is king” atunci când prețurile titlurilor de valoare de pe piață sunt ridicate și aleg să economisească numerar pentru atunci când prețurile devin mai mici. Ca formă de investiție, este important să nu lăsați numerarul să stea inactiv, ci mai degrabă să investiți astfel încât randamentele să fie cel puțin egale cu inflația.

„Numerarul este regele” se referă, de asemenea, la momentul când companiile au solduri mari de numerar în bilanțul lor, permițându-le mai multă flexibilitate în gestionarea afacerii și a obligațiilor lor. Atunci când companiile acceptă doar plăți în numerar, spre deosebire de cardurile de credit sau cecuri, expresia „numerarul este regele” este folosită în mod obișnuit.

Înțelegerea expresiei Cash is King

În lumea investițiilor, investitorii care favorizează expresia „cash is king” pot opta să cumpere instrumente de datorie pe termen scurt sau certificate de depozit (CD-uri) decât să cumpere titluri cu preț ridicat. Dacă folosește o strategie de a deține o mulțime de numerar, un investitor ar trebui să lucreze cu un planificator financiar pentru a estima nevoile viitoare de numerar și ratele inflației. Numerarul, echivalentele de numerar și unele instrumente de acoperire a datoriei pe termen scurt își pierd puterea de cheltuire în timp dacă nu oferă un randament care să țină pasul cu rata inflației. Acest lucru poate determina deținătorii de numerar ca investiție pe termen lung să experimenteze un randament negativ în timp.

De exemplu, un dolar azi valorează mai mult decât un dolar mâine, din cauza valorii în timp a banilor. Cel mai înțelept este să investești numerar acolo unde există o rentabilitate egală sau mai mare cu inflația, în loc să-l lași inactiv.

 „Numerarul este regele” se referă, de asemenea, la capacitatea unei corporații sau a unei afaceri de a avea suficient numerar la îndemână pentru a acoperi operațiunile pe termen scurt, pentru a cumpăra active, cum ar fi echipamente și utilaje sau pentru a achiziționa alte facilități. Mai multe afaceri eșuează din lipsa fluxului de numerar decât din lipsa profitului. Un nivel semnificativ de numerar permite, de asemenea, companiilor să facă față recesiunilor economice atunci când oamenii sunt în modul de economisire și cererea pentru produsele sau serviciile unei companii poate fi scăzută sau inexistentă.

În privința afacerilor unei firme, cu cât nivelul de numerar este mai mare, cu atât o afacere va putea să-și plătească mai ușor cheltuielile de exploatare și obligațiile datoriei, chiar dacă veniturile sunt scăzute.

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

Episoade anterioare:

#LecțiadeEconomie: Barter sau troc? Mai putem vorbi azi de sistemul de schimb marfă contra marfă?

#LecțiadeEconomie: Ce este neomarxismul? Mai mult despre Școala de la Frankfurt, mai puțin despre trotinetiști

#LecțiadeEconomie: Monetarismul – Mai pot guvernele azi să stabilizeze economiile după teoria lui Milton Friedman?

#LecțiadeEconomie: Tauri sau urși? Bull Market – Ce este și cu ce se diferențiază de Bear Market?

#LecțiadeEconomie | Cele 4 principii de bază ale economiei. Și exemple răcoritoare direct din fabrica de bere!

#LecțiadeEconomie: “Teoria gândacului” – sau cum lucrurile rele din piețe sunt chiar mai rele decât par

#LecțiadeEconomie | Ce este burnout-ul? O lume întreagă pare epuizată la locul de muncă

#LecțiadeEconomie: Ce sunt FMCG-urile sau bunurile de consum cu mișcare rapidă?

#LecțiadeEconomie: Reshoring. Sau ce n-a putut pandemia, a reușit războiul. Companiile își aduc producția acasă

#LecțiadeEconomie: Zero-Sum-Game | Ce este un joc cu sumă nulă?

#LecțiadeEconomie: “Greedflation” | Ce este “lăcominflația”, mit sau realitatea vremurilor?

#LecțiadeEconomie | Sfaturi de miliardar. Warren Buffett: “Dacă nu găsești o modalitate de a face bani în timp ce dormi, vei munci până la moarte”

#LecțiadeEconomie | RIP, Metaverse! Ascensiunea și prăbușirea în doar trei ani a Metaversului propovăduit de Zuckerberg

#LecțiadeEconomie: Ce este greenwashing-ul? Ecologia le-a luat mințile companiilor, care fac orice de dragul ei

#LecțiadeEconomie: Ce este benchmarking-ul? Definiție, tipuri, costuri și utilizări

#LecțiadeEconomie: Hi-Flex Economy-Bine ai venit în economia flexibilă, unde totul e opțional!

#LecțiadeEconomie: Despre oameni și porci. Ce semnifică “Lipstick on a Pig”/”A Ruja Porcul”?

#LecțiaDeEconomie: Care este sensul expresiei economice “Cumpărați zvonul, vindeți știrile!”?

#LecțiadeEconomie: Ce este factoring-ul? Avantaje și “mituri” despre factoring

#LecțiadeEconomie: Foarte la modă, ce înseamnă totuși “economia circulară”? Ce beneficii avem?

#LecțiadeEconomie: Care e diferența între inflație și deflație? De ce inflația poate fi bună?

#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?

#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?

#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?

Așteptăm sugestiile Dvs. pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook și Twitter.

scroll to top