#LecțiadeEconomie: Business Angel | Ce este investitorul-minune într-un startup și cum îl găsim?
Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live
- Un business-angel sau angel-investor reprezintă un investitor providențial, sau investitor-înger cum s-ar traduce mot-a-mot, care oferă fonduri inițiale de pornire pentru întreprinderile aflate la început de drum, lucru care se întâmplă de obicei în schimbul unei participații la capitalul social al companiei.
- Investitorul-înger poate fi implicat într-o serie de proiecte în mod pur profesional sau poate fi găsit în rândul familiei și prietenilor unui antreprenor.
- Implicarea investitorului-providențial poate fi o infuzie unică de capital de pornire sau o injecție continuă de numerar pentru a introduce un produs pe piață.
De obicei, investitorii îngeri nu se ocupă de împrumuturi. Aceștia investesc bani într-o idee care le place, așteptând o recompensă doar dacă și când afacerea se dezvoltă.
Investiția “îngerilor” poate fi sursa principală de finanțare pentru un antreprenor care o consideră mai atractivă decât alte forme de finanțare, cum ar fi împrumuturile bancare. Aceasta este o afacere riscantă pentru cel numit business-angel, adică protectorul financiar al afacerii la început de drum, și, de obicei, nu reprezintă mai mult de 10% din portofoliul unui investitor-înger. Acesta poate să nu se implice sau să se implice profund în primele etape ale vieții companiei startup.
Înțelegerea investitorilor-înger
Majoritatea investitorilor-îngeri sunt persoane relativ bogate care caută o rată de rentabilitate mai mare decât cea oferită de oportunitățile de investiții mai tradiționale. Aceștia caută startup-uri cu idei interesante și investesc banii proprii pentru a contribui la dezvoltarea acestora.
Întreprinderile sunt, prin natura lor, extrem de riscante. Un sondaj realizat de Angel Capital Association și citat de Investopedia a estimat că doar 11% dintre aceste inițiative se încheie cu un rezultat pozitiv.
Investițiile în fiecare întreprindere sunt relativ modeste, în medie de aproximativ 42.000 de dolari, iar cei mai mulți business-angeli își mențin implicarea în startup-uri la cel mult 10% din portofoliile lor.
De ce să căutați un înger?
Un antreprenor poate căuta un investitor-înger în locul unei finanțări mai convenționale. Condițiile tind să fie mai favorabile și, de fapt, investitorul înger nu se așteaptă să își recupereze banii decât dacă ideea are succes. Aceștia caută adesea o participație la capitalul social și un loc în consiliul de administrație.
Investitorii de acest tip se concentrează mai degrabă pe ajutarea startup-urilor să facă primii pași decât pe obținerea unui randament favorabil la un împrumut.
Investitorii îngeri au mai fost numiți și investitori informali, finanțatori-îngeri, investitori privați, investitori-sămânță, dar cel mai adesea îngeri de afaceri (business angels). Aceștia caută potențiali investitori prin intermediul platformelor online de crowdfunding sau se alătură unor rețele care pun în comun capitalul pentru un impact mai mare.
Originile investitorilor providențiali
Termenul “investitor înger” își are originea în lumea teatrală de pe Broadway, unde piesele erau adesea finanțate de persoane bogate, mai degrabă decât de creditori oficiali, iar plățile se făceau doar dacă și când producția era un succes.
Termenul de “investitor înger” a fost folosit pentru prima dată de William Wetzel de la Universitatea din New Hampshire, fondatorul Centrului de Cercetare a Riscurilor. Wetzel a finalizat un studiu privind modul în care antreprenorii au strâns capital.
În zilele noastre, Silicon Valley este centrul lumii investitorilor-înger, iar ideile finanțate sunt legate de internet, software sau inteligență artificială.
Cine poate fi un business angel?
Investitorii providențiali au un interes real pentru inovare și dorința de a se implica. Mulți dintre ei au fost antreprenori în trecut. Oricine are banii și dorința de a oferi finanțare pentru startup-uri poate fi un investitor-înger. Aceștia sunt bineveniți de către antreprenorii doritori de bani care nu pot obține împrumuturi bancare convenționale sau care nu doresc povara unor datorii mari până când ideile lor vor lua avânt.
Investitorii providențiali folosesc, de obicei, banii proprii, spre deosebire de capitaliștii de risc, care pun în comun bani de la mai mulți investitori.
Deși investitorii îngeri sunt de obicei persoane fizice, entitatea care furnizează efectiv fondurile poate fi o societate cu răspundere limitată, o întreprindere, un trust sau un fond de investiții. Acestea sunt vehicule pe care investitorul le înființează în scopuri fiscale sau de protecție juridică.
Profilul investițional
Investitorii providențiali care finanțează start-up-uri care eșuează în primele etape își pierd întreaga investiție. Acesta este motivul pentru care investitorii îngeri profesioniști caută oportunități care au o strategie de exit definită, o oportunitate de achiziție sau participarea la o ofertă publică inițială (IPO).
Rata internă efectivă de rentabilitate pentru un portofoliu de succes pentru investitorii providențiali este de aproximativ 22 %, potrivit unui studiu. Acest lucru poate părea bun pentru investitori și prea scump pentru antreprenori, însă alte surse de finanțare nu sunt de obicei disponibile pentru astfel de întreprinderi. Acest lucru face ca investițiile îngerilor să fie potrivite pentru un antreprenor cu o idee bună și cu puțini sau deloc bani pentru a o urmări.
Ce fel de idei primesc finanțare de la investitorii-înger?
Ask for Funding, un site pentru antreprenori, enumeră idei recente care au primit sprijin din partea membrilor săi. Printre acestea se numără un plan de construire a unei francize de facilități de tir cu arcul, o tabletă cu dizolvare rapidă creată de un anestezist și un dezvoltator de suporturi pentru instrumente electronice.
Cu toate acestea, multe dintre propuneri au fost făcute de proprietari de afaceri și de potențiali proprietari de afaceri care doresc să înființeze sau să extindă o afacere.
Care este diferența dintre un investitor înger și un capitalist de risc?
Investitorii cu capital de risc utilizează sume mari de bani strânși de la mai mulți investitori. Aceștia au mulți bani de cheltuit și tind să îi cheltuiască doar pentru întreprinderi existente despre care cred că au posibilitatea de a obține un profit mult mai mare. De exemplu, aceștia ar putea cumpăra un lanț de magazine de vânzare cu amănuntul în declin, cu scopul de a-l revitaliza în următorii doi ani.
Investitorii providențiali sunt de altă natură. Aceștia sunt persoane care doresc să investească banii proprii în idei bune, aflate în primele stadii de a deveni afaceri de succes. Aceștia își angajează proprii bani în speranța de a transforma o idee bună în realitate.
Care sunt dezavantajele investiției îngerilor pentru un antreprenor?
Antreprenorul renunță la o parte din companie și din profiturile viitoare ale acesteia în schimbul investiției de tip “angel investing”. Mulți investitori-înger doresc, de asemenea, un anumit control asupra dezvoltării produsului. Adesea, aceștia doresc un loc în consiliul de administrație sau echivalentul acestuia.
În loc de concluzii
Investițiile de tip business angel au crescut în ultimele câteva decenii și au devenit o sursă principală de finanțare pentru mulți antreprenori aflați în primele etape de planificare pentru a-și transforma ideile în afaceri. Acest lucru, la rândul său, a încurajat inovarea care se traduce în creștere economică.
Pentru antreprenor, un investitor înger oferă un colac de salvare de care are mare nevoie și care nu este disponibil prin intermediul surselor de finanțare convenționale.
Pentru investitorul-înger, implicarea în startup-urile aflate la început de drum prezintă riscuri mari, dar și potențialul unor recompense mari, inclusiv participarea personală la un proiect inovator.
Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live
Episoade anterioare:
#LecțiadeEconomie | Ce este shrinkflația? Prețul rămâne, dar cantitatea scade pe furiș
#LecțiadeEconomie | Se interzice numerarul? Cash is King! Ce înseamnă expresia?
#LecțiadeEconomie: Barter sau troc? Mai putem vorbi azi de sistemul de schimb marfă contra marfă?
#LecțiadeEconomie: Tauri sau urși? Bull Market – Ce este și cu ce se diferențiază de Bear Market?
#LecțiadeEconomie | Ce este burnout-ul? O lume întreagă pare epuizată la locul de muncă
#LecțiadeEconomie: Ce sunt FMCG-urile sau bunurile de consum cu mișcare rapidă?
#LecțiadeEconomie: Zero-Sum-Game | Ce este un joc cu sumă nulă?
#LecțiadeEconomie: “Greedflation” | Ce este “lăcominflația”, mit sau realitatea vremurilor?
#LecțiadeEconomie: Ce este benchmarking-ul? Definiție, tipuri, costuri și utilizări
#LecțiadeEconomie: Hi-Flex Economy-Bine ai venit în economia flexibilă, unde totul e opțional!
#LecțiadeEconomie: Despre oameni și porci. Ce semnifică “Lipstick on a Pig”/”A Ruja Porcul”?
#LecțiaDeEconomie: Care este sensul expresiei economice “Cumpărați zvonul, vindeți știrile!”?
#LecțiadeEconomie: Ce este factoring-ul? Avantaje și “mituri” despre factoring
#LecțiadeEconomie: Foarte la modă, ce înseamnă totuși “economia circulară”? Ce beneficii avem?
#LecțiadeEconomie: Care e diferența între inflație și deflație? De ce inflația poate fi bună?
#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?
#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?
#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?
Așteptăm sugestiile Dvs. pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky!