#LecțiadeEconomie | “Staycation” sau mai luați o pauză pe-acasă când se-anunță recesiune

,
Autor:    -  
Staycation Ideas
Foto: https://www.ramseysolutions.com/

Timp de citire: 11 minute

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

  • Vacanța la domiciliu sau în apropierea acestuia deoarece deplasarea mai departe ar fi prohibitivă ca preț reprezintă staycation, probabil cel mai utilizat și acceptat termen din lexiconul noii economii.
  • Staycation este un termen uzitat în țările cu literatură anglo-saxonă de specialitate și semnifică un joc de cuvinte între “stay” (a sta acasă) și “vacation” (vacanță). Staycation am putea-o adapta la sintagma vacanță-acasă.
  • Aceasta este la fel ca o vacanță obișnuită, doar că nu necesită nicio călătorie. Da, atunci când vă luați o vacanță-acasă de tip staycation, renunțați la zborurile scumpe și la stațiunile luxoase all-inclusive în favoarea dormitului în propriul pat și a economisirii unor bani câștigați cu greu.

Sub umbrela #LecțiadeEconomie, aducem în atenția publicului AFACERI.news concepte, doctrine, termeni, principii economice, evenimente celebre care și-au pus amprenta asupra economiei de-a lungul timpului. Sau cel puțin de la Adam Smith încoace. Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor AFACERI.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate în #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky.

Gândește-te la asta în felul următor: “scapi de toate”, dar nu pleci nicăieri! Cool, nu-i așa? Și nu numai că economisiți bani, dar vă scutiți și de tot stresul călătoriei, de riscul de a cheltui prea mult și de acea verificare a realității de după vacanță. Să recunoaștem: pare un câștig pentru ambele părți!

Care este diferența dintre vacation și staycation?

Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două este prețul. Deși este posibil să prinzi o vacanță ieftină, acestea sunt de obicei cunoscute pentru faptul că sunt foarte scumpe.

Știați că în SUA, de exemplu, bugetul mediu de călătorie este de aproximativ 223 de dolari de persoană (pe zi)? Un sejur de vacanță-acasă este o alternativă minunată (și mult mai ieftină).

De ce ai nevoie de o vacanță?

Pentru că toți avem nevoie de o pauză! Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă rupeți bugetul pentru a o face (asta este opusul relaxării). Staycation este o modalitate excelentă de a vă simți bine în timp ce nu cheltuiți aproape nimic. Iar în zilele noastre, o groază de oameni oricum nu vor să fie în preajma mulțimilor, așa că a aduce odihna și relaxarea la tine acasă sună mult mai bine.

Cum îți iei o staycation?

Tratați-o ca pe o vacanță normală! Atunci când pleci într-o vacanță de o săptămână în afara statului, nu iei munca cu tine (sperăm) și te bucuri de timpul petrecut relaxându-te și făcând amintiri cu familia. Așadar, atunci când vă luați o vacanță de acest tip, trebuie să faceți același lucru – altfel o veți simți ca pe o săptămână normală.

P.S. Este important să vă folosiți cu adevărat beneficiul de timp liber plătit și să nu lucrați de acasă (doar pentru că sunteți acasă). Nu verificați acele e-mailuri. Nu vă faceți griji cu privire la ceea ce pierdeți la birou. Nu vă gândiți la ce aveți de făcut când vă întoarceți.

Dacă vrei cu adevărat să te relaxezi, atunci trebuie să lași în urmă realitățile vieții.

Închideți toate dispozitivele și limitați chefurile de Netflix – aceasta este șansa dvs. de a vă concentra asupra timpului de calitate (fără întreruperi și fără lista de lucruri de făcut). Sunteți în staycation, până la urmă!

Cum să-ți pregătești casa pentru vacanță?

Unul dintre cele mai bune lucruri când pleci într-o vacanță “adevărată” este schimbarea de peisaj. Când ești în vacanță, relaxarea vine destul de ușor. Așa că, dacă vrei să reușești să faci o staycation reușită, va trebui să te străduiești puțin mai mult pentru ca locuința ta să se simtă ca o casă departe de casă. Nu vă faceți griji – tot efortul suplimentar va fi răsplătit până la sfârșitul săptămânii!

Transformarea umilei tale locuințe într-un rai al vacanței va arăta diferit pentru fiecare, dar iată câteva lucruri care te vor ajuta să te inspiri:

– Scoateți cearșafurile frumoase (sau “lenjeria bună”), dacă vreți să vă simțiți elegant).
– Adăugați o vază cu flori pe masa din bucătărie sau de la intrare.
– Puneți cărțile pe care ați vrut să le citiți pe noptieră sau pe măsuța de cafea (ca să ajungeți să le citiți).
– Stați în halat, pantaloni de yoga sau șlapi (orice îți spune “odihnă” sau “viață de vacanță”).
– Stați prin propria curte cât de mult puteți.
– Nu dați drumul la știri și nu accesați aplicația voastră de știri (la naiba, după ultimele luni prin care tocmai am trecut, tuturor ne-ar prinde bine o pauză de la știri!).
– Puneți gustări și băuturi în locuri vizibile (așa cum ați vedea într-o cameră de hotel sau Airbnb).
– Folosiți vasele de lux.
– Puneți muzică relaxantă pe fundal.

17 idei pentru o vacanță perfectă

Doar nu credeai că o să te ajutăm să îți aranjezi casa și să te părăsim, nu-i așa? Nu-ți face griji, suntem experți în arta staycations. Iată câteva idei care te vor ajuta să-ți începi săptămâna în stil de vacanță:

1. Trage un pui de somn
Începeți-vă vacanța de ședere cum se cuvine cu puțină odihnă și relaxare sub forma unui somn frumos și lung.

2. Fă o zi de spa
S-ar putea să nu fie la fel de plin de farmec ca o zi adevărată la spa, dar tot puteți face ca propria casă să se simtă ca un refugiu liniștit. Încercați o mască de față cu felii de castravete, o baie cu sare sau o sesiune de aroma therapy în propria locuință.

3. Faceți o excursie de o zi
Sunteți în căutarea unei mici aventuri? Încercați o excursie cu mașina! Mergeți în acel orășel din zonă de care ați auzit mereu, încercați un restaurant nou sau vizitați un parc nou.

4. Citiți o carte bună

Un sejur de vacanță este ocazia perfectă pentru a vă cufunda într-o lectură bună – sau mai multe! Aranjați un hamac în curtea din spate sau întindeți o pătură sub un copac din parc și lăsați-vă în voie relaxării cu o carte bună în mâini.

5. Ieșiți afară

Fă o drumeție în aer liber, mergi cu canoea pe râul local sau bucură-te de o plimbare liniștită într-un parc din apropiere. Împachetează un prânz pentru excursie și bucură-te de un picnic cu familia ta sau chiar ia-ți pantofii de alergare la purtat.

6. Explorați-vă orașul

Folosiți-vă de vacanța-acasă pentru a vă bucura de priveliștile și sunetele orașului dumneavoastră ca un turist! Ieșiți și vizitați muzee gratuite, librării și acea cafenea pe care ați vrut întotdeauna să o vizitați, dar nu v-a fost la îndemână.

7. Tabără în curtea din spate

Dacă locuiți la casă cu curte, ridicați un cort, aprindeți focul și prăjiți niște bezele. Când e timpul să vă culcați, băgați-vă în cort și dormiți sub stele (dacă aduceți gașca înapoi înăuntru pentru a dormi și voi în paturile voastre confortabile – nu vă vom judeca).

8. Aduceți parcul acvatic la voi
Cine are nevoie de un parc acvatic când poți să-ți faci propriul parc? Pentru 50 de lei, puteți găsi o piscină pentru copii sau o platformă de stropit pentru copii. Și nu uitați de baloanele cu apă. Crearea propriului parc acvatic din curte vă poate economisi până la 200 de lei de persoană.

9. Faceți o seară de film
Nu trebuie să ieșiți din casă pentru a prinde un film bun. Acesta este momentul perfect pentru a aborda un maraton de trilogii sau pentru a le prezenta copiilor dvs. clasicii iconici pentru prima dată (Star Wars, de exemplu). Dar nu uitați de gustări! Luați niște popcorn sau drajeuri de la băcănia de la colț și veți fi gata. Renunțând astfel la biletul tradițional și la concesiunile de la teatru, puteți economisi cu ușurință 50-100 de lei de persoană.

10. Stați într-un loc nou

Să fie clar: este în regulă să stai la tine acasă în timpul vacanței (și să economisești bani importanți dacă nu trebuie să plătești un hotel sau un local bed-and-breakfast). Dar dacă doriți să schimbați asta, cazați-vă totuși la un hotel local sau la o gazdă Airbnb pentru o noapte sau două. Este uimitor cum a pleca într-un loc nou din orașul tău natal poate fi atât de revigorant!

11. Începeți un proiect de bricolaj

Aveți un proiect de bricolaj la care nu ați reușit să vă apucați? Folosește acest timp liber pe care îl ai la dispoziție pentru a-l aborda! Verificați muzeul local sau studioul de artă pentru a vedea dacă oferă cursuri de olărit, pictură sau prelucrare a lemnului.

12. Planificați o seară de jocuri

Scoateți praful de pe jocurile de societate și invitați-vă familia și prietenii la distracție. Cu Monopoly sau Catan nu dați greș.

13. Urmăriți o producție de teatru

Știm la ce te gândești – cum pot vedea un spectacol dacă nu ies din casă? Magia internetului, iată cum! BroadwayHD transmite o mulțime de spectacole de pe Broadway (de la Oklahoma! la Romeo și Julieta). Și cu o perioadă de încercare gratuită de șapte zile, este suficient timp pentru a viziona câteva lucruri în timpul vacanței-acasă.

14. Mergeți la bowling

Să te duci la o sală de bowling în mijlocul săptămânii sau în afara orelor de vârf poate fi surprinzător de ieftin. O mulțime de piste de bowling lasă chiar și copiii să joace bowling gratuit. Verificați ofertele pe care le are operatorul Dvs local și inițiați o mică competiție amicală.

15. Ieșiți în oraș pentru o masă specială sau comandați-o la domiciliu

Unii oameni consideră că gătitul este relaxant, dar pentru alții, este ca un bilet dus-întors spre orașul stresului. Indiferent unde vă situați, este important să vă acordați o pauză și să vă faceți timp pentru o masă specială pe care nu trebuie să o gătiți. Treceți pe la acel restaurant din centru pe care ați vrut întotdeauna să-l încercați sau cereți să vă fie livrată mâncare de la restaurantul dumneavoastră preferat de burgeri și pizza.

16. Mergeți la canotaj

Dacă locuiți la o distanță mică de un râu sau o sursă naturală de apă, ieșiți acolo cu o canoe sau o placă cu vâsle – poate chiar o placă de surf dacă sunteți aproape de plajă (norocoșilor!).

17. Aveți o seară de întâlnire

Chiar dacă vă aflați în mijlocul unei vacanțe de familie cu doi copii mici, puteți să vă faceți timp pentru ca tu și soțul tău să vă strecurați într-o întâlnire ieftină. Partea cu adevărat dificilă va fi să găsești o bonă care să aibă grijă de copii, dar este realizabil! Întrebaț-vă familia sau prietenii dacă nu i-ar deranja să aibă grijă de copii pentru o seară, astfel încât dvs. și soțul dvs. să puteți lua o cină plăcută. Puteți chiar să îndulciți oferta oferindu-vă să aveți grijă și voi de copiii lor cândva.

Cum să vă faceți un buget pentru vacanța dumneavoastră?

Acum că sunteți pregătit pentru vacanța dumneavoastră, este timpul să vă faceți un buget. Da – chiar și o vacanță acasă are nevoie de niște limite sănătoase pentru a avea libertatea de a cheltui.

Iată patru pași pentru a vă face un buget pentru următoarea dvs. călătorie spre nicăieri:

1. Faceți un buget

Dacă știi că poți cheltui doar 1.000 de lei pe o vacanță pentru familia ta, este în regulă! Doar să știi ce poți cheltui și să te ții de sumă. A face un buget bazat pe zero este cel mai bun mod de a te asigura că sejurul tău va fi unul fericit.

Credeți că veți ieși în oraș să mâncați? Minunat – puneți-o în buget. Realizarea acestui tip de buget vă va ajuta să nu cheltuiți prea mult (și să nu vă stresați prea mult) atunci când se termină vacanța. Trebuie doar să vă țineți de el.

Psst … . există o mulțime de modalități gratuite și super ieftine de a face amintiri cu familia ta (cum ar fi lista pe care tocmai ți-am dat-o). Amintiți-vă: nu trebuie să aveți un buget uriaș pentru a crea amintiri minunate.

2. Aveți un plan

În regulă, acum că știi cât de mult poți cheltui, fă o listă cu câteva dintre lucrurile pe care vrei să le faci. Poți chiar să numerotezi lucrurile în funcție de prioritate și de ceea ce este cel mai important pentru familia ta. Te cheamă acel traseu de drumeție și acea cascadă frumoasă din apropiere? Asigură-te că le pui în capul listei de lucruri de făcut în timpul vacanței tale.

Acum că sunteți pregătit pentru vacanța dumneavoastră, este timpul să vă faceți un buget. Da – chiar și o vacanță acasă are nevoie de niște limite sănătoase pentru a avea libertatea de a cheltui.

3. Verificați prețurile

Această parte poate fi un adevărat șoc uneori – ca atunci când afli cât te costă de fapt să îți duci întreaga familie la minigolful din apropiere.

Poți păstra lucrurile echilibrate dacă incluzi cel puțin o zi de răsfăț și dacă completezi restul listei cu activități gratuite sau superieftine. În acest fel, vă simțiți ca și cum ați face ceva precum în vacanța reală departe de casă, dar se încadrează în bugetul dvs.

4. Adunați costul total

Dacă descoperiți că lista dvs. de idei de sejururi a depășit bugetul, nu vă faceți griji. Căutați modalități prin care puteți reduce aceste costuri cu cupoane și oferte de sezon. Sau încercați să schimbați unele idei cu activități similare mai ieftine. Astfel, în loc de o excursie la terenul de golf sau la un spa scump, de ce nu încercați să înlocuiți cu ceva gratuit?

Un sejur de vacanță ar trebui să fie prietenos cu bugetul, așa că trebuie să vă faceți un buget pentru ceea ce doriți să cheltuiți. Costurile neașteptate se adună rapid și cine vrea să se streseze din cauza banilor în timpul vacanței de sejur? (indiciu: nimeni!)

Dacă sunteți în căutarea celui mai bun mod de a spune banilor dvs. cine este la conducere, descărcați EveryDollar, aplicația gratuită de bugetare care vă ajută să vă faceți bugetul lunar bazat pe zero – ca un șef adevărat ce sunteți în propria casă. Încercați-o chiar astăzi și începeți să vă planificați următoarea staycation sau vacanță-acasă fără stres.

Altfel poate ajungeți să exclamați iar:

“Asta e, dacă nu se schimbă ceva, va trebui să rămânem în vacanță la socrii vara aceasta… din nou!”

Ascultați podcastul #LecțiadeEconomie AICI, pe Spotify sau pe afaceri.live

Episoade anterioare:

#LecțiadeEconomie | Skimpflația sau zgârcenia contemporană. Afacerile umblă la calitate pe nesimțite

#LecțiadeEconomie | Sloganul Nike sau ultimele cuvinte ale unui ucigaș înaintea execuției

#LecțiadeEconomie | Cotă unică, cotă progresivă? Un reputat profesor de economie explică diferența

#LecțiadeEconomie: Business Angel | Ce este investitorul-minune într-un startup și cum îl găsim?

#LecțiadeEconomie | Iei credit și ți s-a cerut un fidejusor? Ce este fidejusiunea?

#LecțiadeEconomie | ”Dolarizarea” economiei și efectele ei perverse. Sau cum politicienii spun (și fac) lucruri trăsnite

#LecțiadeEconomie | Ce este shrinkflația? Prețul rămâne, dar cantitatea scade pe furiș

#LecțiadeEconomie: Amazon, paradoxul antitrust | Studenta de la Drept și ”călcâiul lui Ahile” al celui mai mare retailer de pe glob

#LecțiadeEconomie | Se interzice numerarul? Cash is King! Ce înseamnă expresia?

#LecțiadeEconomie: Barter sau troc? Mai putem vorbi azi de sistemul de schimb marfă contra marfă?

#LecțiadeEconomie: Ce este neomarxismul? Mai mult despre Școala de la Frankfurt, mai puțin despre trotinetiști

#LecțiadeEconomie: Monetarismul – Mai pot guvernele azi să stabilizeze economiile după teoria lui Milton Friedman?

#LecțiadeEconomie: Tauri sau urși? Bull Market – Ce este și cu ce se diferențiază de Bear Market?

#LecțiadeEconomie | Cele 4 principii de bază ale economiei. Și exemple răcoritoare direct din fabrica de bere!

#LecțiadeEconomie: “Teoria gândacului” – sau cum lucrurile rele din piețe sunt chiar mai rele decât par

#LecțiadeEconomie | Ce este burnout-ul? O lume întreagă pare epuizată la locul de muncă

#LecțiadeEconomie: Ce sunt FMCG-urile sau bunurile de consum cu mișcare rapidă?

#LecțiadeEconomie: Reshoring. Sau ce n-a putut pandemia, a reușit războiul. Companiile își aduc producția acasă

#LecțiadeEconomie: Zero-Sum-Game | Ce este un joc cu sumă nulă?

#LecțiadeEconomie: “Greedflation” | Ce este “lăcominflația”, mit sau realitatea vremurilor?

#LecțiadeEconomie | Sfaturi de miliardar. Warren Buffett: “Dacă nu găsești o modalitate de a face bani în timp ce dormi, vei munci până la moarte”

#LecțiadeEconomie | RIP, Metaverse! Ascensiunea și prăbușirea în doar trei ani a Metaversului propovăduit de Zuckerberg

#LecțiadeEconomie: Ce este greenwashing-ul? Ecologia le-a luat mințile companiilor, care fac orice de dragul ei

#LecțiadeEconomie: Ce este benchmarking-ul? Definiție, tipuri, costuri și utilizări

#LecțiadeEconomie: Hi-Flex Economy-Bine ai venit în economia flexibilă, unde totul e opțional!

#LecțiadeEconomie: Despre oameni și porci. Ce semnifică “Lipstick on a Pig”/”A Ruja Porcul”?

#LecțiaDeEconomie: Care este sensul expresiei economice “Cumpărați zvonul, vindeți știrile!”?

#LecțiadeEconomie: Ce este factoring-ul? Avantaje și “mituri” despre factoring

#LecțiadeEconomie: Foarte la modă, ce înseamnă totuși “economia circulară”? Ce beneficii avem?

#LecțiadeEconomie: Care e diferența între inflație și deflație? De ce inflația poate fi bună?

#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?

#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?

#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?

Așteptăm sugestiile Dvs. pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook, X/Twitter și Bluesky!


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!